Collega’s helpen vanuit huis? Zo doe je dat

In deze tijden werkt iedereen veel vanuit huis en heb je niet veel fysiek contact met elkaar. Dit is erg jammer en zorgt er voor dat mensen elkaar niet goed kunnen helpen online, dit kan zijn door de slechte internet verbinding of door de veiligheid van het internet die gebruikt wordt. Veiligheid van het internet is de laatste tijd steeds belangrijker geworden en zal ook steeds belangrijker blijven worden, alleen hoe help je jouw collega veilig vanuit huis? Dat kan je doen door dingen aan te schaffen die hier uitgelegd zullen worden!

Een SSH-server installeren bij jou thuis

Een SSH-server is waarschijnlijk een begrip die je nog niet heel vaak voorbij hebt zien komen. SSH staat voor Secure Shell. SSH is een netwerkprotocol dat een erg veilige manier biedt om te verbinden met een server of een computer op afstand. Dit is ideaal voor deze tijden, aangezien er erg weinig meer op kantoor wordt gewerkt. Via SSH kun je veilig vanuit huis werken en kun je ook je collega’s helpen!

Alleen hoe installeer je SSH? Je kunt SSH installeren op een snelle en veilig manier doordat je als eerste verbind met je VPS via de console. Dan kan je direct SSH installeren en dat is het. Je hebt het geïnstalleerd en het is direct beschikbaar om jouw medewerkers mee te helpen op afstand. Er zijn overigens wel altijd dingen die mis kunnen gaan en daarom zijn hier wat veiligheidstips voor jou bij het installeren van SSH. Er zijn hackers die doorlopend een willekeurige IP poort aanvallen en dit wil je natuurlijk niet, veranderd daarom je SSH poort, werk via SSH-keys of gebruik het programma Fail2Ban. Ook is het erg handig om je root-toegang uit te zetten zodat mensen je daarop niet kunnen hacken. Dan ben je veilig om je SSH-server te installeren en je collega’s vanuit huis te helpen op een erg veilige manier.  

Een IP-adres bij jou thuis om je collega te helpen

Iedereen heeft vast een keer het woord IP-adres voorbij horen komen, alleen wat is het en wat doet het eigenlijk? Dit is erg handig om te weten! In het IP netwerk, wat staat voor Internet Protocol, krijgt iedere computer een unieke code toegewezen. Dit is eigenlijk erg simpel te vergelijken met een telefoon, iedere telefoon heeft zo zijn unieke telefoonnummer en zo werkt het met een IP-adres ook. Deze code bestaat uit vier getallenreeksen die gescheiden zullen zijn door een punt en dat is je IP-adres. De meeste IP-adressen zijn gekoppeld aan een bedrijf. Hierdoor werkt het hele bedrijf onder een aantal of één IP-adres. Als er dan acties zijn ondernomen, is het via het IP-adres erg makkelijk te achterhalen wie daar dan achter zit. Dit maakt het gebruik van internet veiliger doordat mensen die iets doen direct bekend zijn en daar gestraft voor kunnen worden. Het wordt dus gebruikt door bedrijven, maar jij hebt thuis ook een IP-adres, hoe werkt dat dan? Dat is een particulier IP-adres en als je deze online gaat gebruiken, gebruik je het IP-adres van je internetprovider.