Welke beroepen horen bij het vakgebied bouwkunde

Heb je bouwkunde gestudeerd, of ben je geïnteresseerd in de studie bouwkunde, en ben je nieuwsgierig wat je nou eigenlijk leert bij deze studie en welke beroepen of vacatures bouwkunde er nou bij dit vakgebied horen? Dan is het verstandig om je in te lezen zodat je weet welke mogelijkheden er na je studie op je wachten. Een HBO bouwkunde kun je studeren in Rotterdam, Arnhem, Den Bosch, Haarlem, Leeuwarden, Almere, Tilburg, Middelburg, Alkmaar, Enschede en Zwolle.

Wat leer je bij een studie bouwkunde?

Het zit hem in de naam, bouwkunde houdt zich bezig met alles omtrent bouwen. Van een huis en een straat tot een wijk tot zelfs het plannen van hele stedelijke inrichtingen. Je houdt je bezig met het ontwerpen van alles dat je ziet in de wereld. Dit begint bij het ontwerpen, waarbij je theorie en techniek toepast om tot een oplossing te komen. Studies met betreft bouwkunde zijn vaak oplossingsgericht en breed. Je leert de theorie achter constructies en construeren, bouwmaterialen, verschillende technieken met betrekking tot de bouw, vormgeven van gebouwen, steden en omgeving en duurzaamheid. Doordat een bouwkundige kennis heeft van zowel techniek, cultuur en de maatschappij is de kans op een baan groot. Na een bachelor bouwkunde kun je nog een master doen om je te specialiseren in een bepaald onderwerp en je kennis te verdiepen. Doordat je je bij een masterstudie meer specialiseert, horen hier ook specifiekere banen bij. Hieronder vindt je beroepen die horen bij een HBO bouwkunde.

Vacatures bouwkunde

Vervolgens kun je als bouwkundige aan de slag voor de bouwbranche binnen zowel de private als de publieke sector. Bij de overheid kun je denken aan het rijk, de provincies en gemeenten. In de private sector komen bouwkundigen vaak bij ontwerpbureaus, ingenieursbureaus, projectontwikkelaars, vastgoed investeerders en woningcorporaties terecht als bijvoorbeeld werkvoorbereider, projectcoördinator, constructeur, projectmedewerker en calculator. Daarnaast kun je met een studie bouwkunde aan de slag als bijvoorbeeld architect of landschapsarchitect, stedenbouwkundige, bouwproces manager, technoloog in de bouw, adviseur omtrent duurzaamheid of bouwwerken, aannemer of wetenschapper. Werkzaamheden voor bouwkundigen lopen uiteen van kleine projecten zoals renovaties of verbouwingen tot op hele grote schaal zoals het ontwerpen van steden en landschappen.